28 augusti 2013

Nya filmer hösten 2013

Ny film, AV-Media, CC-BY-SA-NC
Vi har satt ihop två nyhetsbrev som presenterar höstens filmnyheter från AV-Media. För enkelhetens skull har delat in dem i två kategorier. På bilden här bredvid har vi plockat fram ett litet urval av vad som ryms i höstens nyheter. Hoppas att du hittar något som passar just dina ämnen och kurser!

Klicka på länkarna nedan för att öppna eller ladda ner nyhetsbreven.

Nya spelfilmer

Nya dokumentärer och utbildningsfilmer

Höstens kursutbud på AV-Media

AV-Media och Skoldatateket bjuder in till öppet hus med filmvisning

AV-Media och Skoldatateket har flyttat till nya lokaler på Nygatan 1 och vi passar på att bjuda in till öppet hus med fika. Kom och se våra lokaler och prata IKT-, mediepedagogik och alternativa verktyg för lärande med oss! Ni är välkomna mellan 13:00 – 17:00.
Vi passar också på att visa kortare klipp ur ett urval ur höstens nya filmer och diskutera hur de skulle kunna användas i skolan. Filmvisning börjar 15:30 och varar fram till 17:00.
Onsdag 18/9 klockan 13:00 – 17:00, filmvisning 15:30 – 17:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Prova spännande teknik och prata pedagogik med AV-Media och AV-Syd

AV-Media Trelleborg och AV-Syd bjuder in till en dag där vi visar spännande tekniska verktyg för undervisningen och står till förfogande för dina frågor. Vi vill dessutom gärna höra om dina upplevelser och erfarenheter av teknik i undervisning.
Mellan kl 13-16 kommer vi ha löpande visning och svara på dina frågor kring SmartBoard och dess tillbehör. Vi bjuder på fika. I de löpande visningarna kommer vi att presentera:
  • Nyheter Notebook 11 (programmet som styr Smartboard)
  • Tillägg i Notebook 11 som främjar elevinteraktion
  • Hur du uppgraderar till Notebook 11 i ditt klassrum
  • Spännande tillägg och tillbehör till Smartboard
  • Demonstration av nya pedagogiska verktyg
Då antalet platser är begränsat ber vi er att anmäla er på länken nedan. Först till kvarn gäller.
Tisdag 10/9 13:00 – 16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Grundläggande genomgång av iPad

Har du eller din avdelning fått en iPad? Vill du ha en genomgång av de grundläggande funktionerna och se vilka möjligheter som finns att använda den som ett pedagogiskt verktyg? Då kanske detta är något för dig!
Vi går lugnt och tydligt igenom iPadens funktioner och tar dessutom med ett antal extra iPads, så att alla får möjlighet att prova själva. Naturligtvis kommer en stor del av tiden användas till att svara på era frågor.

Tisdag 24/9 klockan 15:00-17:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Onsdag 2/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Tisdag 5/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Torsdag 5/12 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1


Mer information (PDF-dokument, 30 kB)

Upphovsrätt, Creative Commons och digitala resurser

Tycker du det är svårt att veta vilka bilder och musik då får använda i din undervisning eller har svårt att svara på elevernas frågor kring upphovsrätt? Vi förklarar hur upphovsrätten fungerar i skolan liksom vad du och dina elever får och inte får göra. Vi visar också hur Creative Commons fungerar, vilket är högaktuellt eftersom Trelleborgs kommun har bestämt att alla bilder på www.trelleborg.se ska vara licensierat enligt detta format.
Tisdag 15/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1
Torsdag 12/12 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Filma och animera med iPad

Att animera något innebär att man ger något liv. Döda ting som plötsligt börjar leva är rena rama magin och detta går alldeles utmärkt att göra med en iPad. Vi jobbar i workshop-form och skapar stop-motionfilmer och diskuterar den enkla tekniken och hur och varför man bör jobba med film i skolan. Inga förkunskaper krävs och vi tar med oss iPads samt material.
Tisdag 1/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1
Torsdag 7/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Barn, unga och sociala medier

Kursdeltagarna får lära sig vilka typer av sociala medier som är dominerande på nätet idag och hur de används. Vi visar och förklarar hur Instagram, Facebook, Twitter, KiK och forum som t.ex. Flashback fungerar. Kursdeltagarna får också kort lära sig vad Internet är och hur det fungerar. Vidare utgår vi från rådande forskning och diskuterar hur skolan och dess personal kan lära barn och unga hur man undviker nätets avigsidor och problem. Vi diskuterar och visar också populära datorspel på Internet.
Torsdag 3/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1
Tisdag  19/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1


Bildredigering med iPad

Kursdeltagarna får en inblick i hur man kan jobba med bilder på en iPad, men vi går också kortfattat igenom fototeknik med iPad, för att få så bra bilder som möjligt att arbeta med. Vi använder oss av PhotoShop, PS Touch för iPad, eftersom det är ett av de mest spridda bildredigeringsverktygen och dessutom tillåter lagerhantering. Vi kommer även att gå igenom olika sätt att publicera bilder och en orientering kring upphovsrätt och etiska frågeställningar kring bildpublicering.
Tisdag 3/12 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1
Tisdag 10/12 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Bloggen i klassrummet

Kursdeltagarna får insikt i hur man skapar en blogg och hur den kan användas i undervisningen. Oberoende av vilka ämnen eller kurser som kursdeltagarna undervisar i och oberoende av årskurs får deltagarna tips om hur bloggen kan användas pedagogiskt. Samtliga kursdeltagare kommer att skapa en egen blogg under kurstillfället.
Tisdag 26/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Datorn och Internet för nybörjare

Kursdeltagarna får lära sig grunderna i hur man hanterar en dator kopplad till Internet. Kursen är för er som är nybörjare med datorer och Internet och ger en översiktlig orientering i hur man söker, hämtar, skapar och tar del av olika medier med hjälp av datorn. Även olika filformat, filhantering och hur man hittar, flyttar, öppnar filer som ligger på datorn eller Internet behandlas.
Torsdag 28/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Geocaching i skolan

Geocaching är en skattjakt där man med hjälp av ett GPS-verktyg letar rätt på gömda cacher (gömmor) i sin omgivning. Det är ett tacksamt sätt att vistas ute där man samtidigt bekantar sig med ochupptäcker sin närmiljö, teknik, karta/kompass och samarbete på ett spännande sätt. Du lär dig hur man på ett enkelt sätt kan använda dig av Geocaching i klassen eller undervisningsgruppen med hjälp av en iPad eller smartphone.
Torsdag 17/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Smartboard och Notebook - grundkurs

Kursdeltagarna får lära känna hur den interaktiva tavlan fungerar och vilka funktioner som finns i det medföljande programmet Notebook. Vi visar exempel på hur man kan integrera skrivtavlan i undervisningen och deltagarna får sen tid till att prova på de olika funktionerna. Kursdeltagarna får svar på frågorna hur, vad och varför den interaktiva skrivtavlan kan användas i undervisningen och får bekanta sig med den.
Tisdag 8/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Tisdag 12/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Smartboard och Notebook - fortsättningskurs

Kurs för er som har koll på grunderna i Notebook och som kan hantera en interaktiv skrivtavla på en grundläggande nivå. Vi går igenom mer avancerade funktioner, som kan användas till att skapa egna lektioner och förbereda undervisningsmaterial. Du kommer också att lära dig hur man kopplar samman Notebook med externa mediala resurser.
Torsdag 10/10 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

Torsdag14/11 klockan 14:00-16:00
Sal: AV-Medias utbildningslokal på Nygatan 1

21 augusti 2013

En-till-en och lite tankar kring IKT-pedagogik

En-till-en på Söderslättsgymnasiet

I förra veckan var vi inbjudna till Söderslättsgymnasiet för att diskutera vad man bör tänka på när varje elev i klassrummet har tillgång till en dator, så kallat en-till-en. Söderslättsgymnasiet håller detta läsår på att införa en-till-en inom allt fler av sina gymnasieprogram. Vi som jobbar som IKT-pedagoger på AV-Media är båda utexaminerade gymnasielärare i grunden och faktum är att vi tillsammans bara har en termins erfarenhet av att jobba med elever utan en-till-en - av sammanlagt 15 år.

Med tanke på vilket kraftfullt verktyg IKT är för att hitta, hämta, skapa och redigera information och media ser vi väldigt positivt på den utveckling som nu pågår inom Trelleborg kommuns skolor.

Vårt upplägg utgick från den presentation som du kan beskåda nedan och vi började med att presentera statistik över ungdomars internetanvändande för att sedan jämföra detta med lärarnas internetanvändande.Vi varvade diskussionsfrågor kring hur lärarens pedagogiska upplägg förändras, med att titta översiktligt på det som, lite drastiskt, kallas för det omdefinierade lärandet. Om du inte stött på denna term tidigare kan du titta på klippet nedan.Avslutningsvis, vilket ni kan se i presentationen ovan, informerade vi om våra egna och våra insamlade erfarenheter av vad man bör tänka på vid införandet av en-till-en.

Inom bildningsförvaltningen håller vi för närvarande på att införa en IKT-strategi, som förhoppningsvis kommer att vara till hjälp nu när allt fler skolor satsar på en-till-en. Vi som tycker att IKT hör till såväl sam- som framtiden känner en stor entusiasm till att vår kommun nu hoppat på tåget på allvar. De pedagogiska möjligheterna är oändliga om verktygen används på rätt sätt.