19 november 2013

Fem myror är fler än fyra elefanter

Fem myror, AV-Media Trelleborg, CC-BY-SA (med utdrag ur sångtext)
Goda nyheter! Nu kan du se Eva Remaeus, Brasse Brännströms och Magnus Härenstams klassiskt skojiga och lärorika Fem myror är fler än fyra elefanter på SVTs sida Öppet Arkiv vilket går alldeles utmärkt att visa i skolan.

28 avsnitt om 28 bokstäver och du hittar alla avsnitten här.

Det finns också ett spel på barnkanalen om man inte kan få nog av bokstavslekar!

14 november 2013

Minecraft - The Story of Mojang

Minecraft - The Story of Mojang är en väldigt sevärd och intressant dokumentär som inte bara handlar om spelet och varför det är så populärt, men också om människorna bakom. Minecraft är en succéhistoria utvecklat av ett litet gäng svenska utvecklare och filmen beskriver också förtjänstfullt vad som driver en människa till kreativt skapande. Det är alltså framförallt en historia om att göra något man brinner för. Att skapa, på samma sätt som Minecrafts populäritet bygger på folks behov att att bygga och kreativt skapa.

Minecraft räknas som något som kallas för indie-spel, dvs. spel som är utvecklade utanför de stora internationella spelstudiosarna, ofta av glada amatörer. Markus Persson, även känd som Notch, är Minecrafts pappa och sammanfattar indiespel som:

"People making makes for the sake of making games or exploring games as an artform perhaps." 

Filmen är också ett bra exempel på hur det som kallas crowdfunding fungerar. Crowdfunding går ut på att ett större antal människor går samman och skänker pengar till ett projekt (en skiva, en bok, en film, en teknisk pryl) de vill stödja och vill se genomfört. Den mest kända crowdfundingtjänsten heter Kickstarter och är väl värd ett besök för att se och stödja folks kreativa idéer.

Läs mer om Minecraft och dess användningsområde i skolan på skolappar.nu.

13 november 2013

Ett filter i huvet - ett nytt metodmaterial om unga och sexuell utsatthet på nätet

Bild: Surfa Lugnt och Ungdomsstyrelsen
Surfa Lugnt, ett samarbete mellan ett antal olika myndigheter och organisationer, har satt samman ett metodmaterial i PowerPoint-format färdigt att använda i skolan som presentation, fortbildning eller diskussionsunderlag.

Du hittar materialet här och om du behöver mer information eller hjälp kring ämnet unga och Internet så är ni varmt välkomna att kontakta oss på AV-Media.

Vidareläsning och material