30 januari 2014

Upphovsrätt i skolanCreative Commons-licens
Football av BanksyAtt arbeta som lärare i dagens medialiserade samhälle, innebär att man ofta är ute och söker stoff till undervisningen på Internet. En bra bild, en läsvärd text eller ett informativt videoklipp, som man vill visa i klassrummet. Det är lätt att glömma att även om det ligger offentligt på nätet, så gäller Lagen om upphovsrätt (1960:729). Vi på AV-Media håller i ett antal kurser om hur upphovsrätten på Internet fungerar på skolor i Trelleborgs kommun och väldigt många lärare känner sig osäkra. Att ha koll på upphovsrätten är viktigt av flera olika skäl:

  • Eleverna ska lära sig att bli demokratiska medborgare i en digitaliserad och medialiserad värld
  • Kunskapen om upphovsrätten tangerar på många plan ett källkritiskt arbetssätt
  • Om lärarna inte har koll på upphovsrätten kan det bli svårt för eleverna att göra rätt
  • Som lärare ska vi naturligtvis föregå med gott omdöme inför eleverna
Enligt läroplanen ska dessutom skolan ansvara för att varje elev "kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande [...]", vilket kommer att bli väldigt svårt utan grundläggande koll på upphovsrätten.Vi skrev ett längre blogginlägg för en tid sedan där vi besvarar de vanligaste frågorna vi brukar få när vi utbildar inom upphovsrätten. Du hittar blogginlägget här.Var kan jag ta reda på mer?

Vill du redan nu få heltäckande koll på hur upphovsrätten fungerar i klassrummet rekommenderar vi följande sidor:


Var hittar jag media på nätet som får publiceras?

Vi föreslår att du börjar med att kolla upp hur Creative Commons fungerar, eftersom denna licens har börjat användas alltmer frekvent under senare år. Exempelvis är Wikipedia och Trelleborgs kommun två organisationer som har gått över till Creative Commons. Läs mer på deras svenska sida som du hittar här. Nedan följer lite sidor eller guider som leder dig till mediala resurser på nätet, som går att använda och publicera. Alla sidor har inte samma typ av licensiering - läs igenom noga innan du återpublicerar någon annans verk!28 januari 2014

Hur läser man epub-böcker i sin webbläsare?

Många pedagoger har upptäckt hur enkelt och tacksamt det är att skapa böcker tillsammans med sina elever i appen Book Creator där man enkelt kan kombinera text, bilder, video och ljud.

Tyvärr så har det sen varit svårt att öppna dessa böcker utanför iPaden och appen då bokläsarprogrammen på datorn inte har haft funktionen att kunna läsa böckerna om de har haft video eller ljud inbakade.

Nu finns det dock en enkel lösning på detta som går ut på att man öppnar epub-böckerna i webbläsaren Chrome. I korthet ser processen ut så här:

  1. Installera webbläsarappen Readium i Chrome
  2. Exportera dina böcker från din Book Creator-app så att du har dom på din dator, lättast är att e-posta dem till dig själv
  3. Öppna Readium i Chrome
  4. Öppna och läs dina böcker i appen
I videon nedan får du en enkel installationshänvisning hur man går tillväga för att installera programmet.


Bollnäs har vidare skapat en bra manual över hur man går tillväga för att läsa böckerna samt skapat en presentation kring hur man kan jobba med e-böcker i skolan.

  

17 januari 2014

Vklass med Elias Drakenberg

Vklass är den lärplattform som kommer att ersätta FCED på gymnasiet. Övergången till Vklass sker successivt under vårterminen 2014 och när höstterminen startar kommer FCED att vara helt frånkopplat.

Under gymnasiets uppstartsdag för vårterminen ägnades eftermiddagen åt olika workshops och genomgångar av Vklass. Elias Drakenberg, som är en van vklassanvändare stod för presentationen i aulan, som vi också filmade. De färdigredigerade resultaten kan ni beskåda nedan.